1. 1 kg of Uranium can produce energy as much as:

  1. 20 kg coal
  2. 200 kg coal
  3. 5000 kg coal
  4. 10000 kg coal

Correct answer: 4

Source: https://www.euronuclear.org/info/encyclopedia/f/fuelcomparison.htm


2. Fission reaction takes place in:

  1. Turbine
  2. Reactor
  3. Heat exchanger
  4. Alternator

Correct answer: 2


3. The correct statement about a standalone nuclear reactor supplying power to varying loads:

  1. It is most efficient of all plants
  2. It is slightly less efficient than a coal-fired power plant
  3. It is inefficient
  4. None of the above

Correct answer: 3

A nuclear reactor can’t efficiently respond to load fluctuation an is thus inefficient for varying load condition


4. Nuclear fuel can stay in reactor for as long as:

  1. 5 hours only
  2. 5 weeks
  3. 5 months
  4. 5 years

Correct answer: 4


5. Number of atoms in 5 kg of U235 fuel is:

  1. 2.35 * 226
  2. 1.28 * 1025
  3. 2.56 * 999
  4. 2200 * 999

Correct answer: 2

Number of atoms = 5 kg / 235 * 6.023 * 1026


6. The overall efficiency of a nuclear power plant is:

  1. 10 – 20%
  2. 20 – 30%
  3. 30 – 40%
  4. 40 – 50%

Correct answer: 3


7. Type of turbine used in a nuclear power plant:

  1. Hydro
  2. Steam
  3. Gas
  4. None of above

Correct answer: 2. Steam


8. The most popular type of moderator used in nuclear power plants:

  1. Light water
  2. Heavy water
  3. Graphite
  4. None of above

Correct answer: 1


9. Water temperature and pressure in steam generator vessel should be less than reactor coolant temperature and pressure.

Above statement is:

  1. Completely correct
  2. Completely wrong
  3. Correct about temperature only
  4. Correct about pressure only

Correct answer: 1


10. NRC stands for:

  1. Nuclear regulatory commission
  2. Nuclear recycling control
  3. Nuclear record
  4. Nuclear recurring charge

Correct answer: 1