01. A chopper is a/an:

  1. AC to AC Converter
  2. AC to DC Converter
  3. DC to AC Converter
  4. DC to DC Converter

Correct answer: 4. DC to DC Converter


02. A thyristor has three terminals, namely:

  1. Anode, Cathode, Gate
  2. Anode, Cathode, Base
  3. Base, Collector, Emitter
  4. Base, Collector, Gate

Correct answer: 1. Anode, Cathode, Gate


03. Device with bidirectional capability:

  1. GTO
  2. SCR
  3. TRIAC
  4. BJT

Correct answer: 3. TRIAC


04. Converter which converts DC to AC:

  1. Rectifier
  2. Inverter
  3. Chopper
  4. None of these

Correct answer: 2. Inverter


05. Commutation in thyristor is:

  1. Process of turning on the thyristor
  2. Process of turning off the thyristor
  3. To hold the original position
  4. None of the above

Correct answer: 2. Process of turning off the thyristor


6. The ripple factor is the ratio of:

  1. Average value/RMS value
  2. RMS value/Average value
  3. Average value/Maximum value
  4. Maximum value/RMS value

Correct answer: 2. RMS value/Average value


7. Necessary condition for Thyristor to conduct current:

  1. The thyristor must be forward biased
  2. Current must be applied to the gate of the thyristor
  3. Both of these
  4. None of these

Correct answer: 3. Both of these


8. Power electronic circuits are operated in:

  1. Linear mode
  2. Switching mode
  3. Both of these
  4. None of these

Correct answer: 2. Switching mode


9. A cycloconverter is a/an:

  1. AC to AC Converter
  2. AC to DC Converter
  3. DC to AC Converter
  4. DC to DC Converter

Correct answer: 1. AC to AC Converter


10. Correct terminals in MOSFET:

  1. Gate, Source, Base
  2. Gate, Emitter, Base
  3. Gate, Drain, Source
  4. Emitter, Collector, Gate

Correct answer: 3. Gate, Drain, Source