Electrical Power Generation is focused on production of electricity from various sources that are available in nature. Given below are the top 10 MCQs on power generation:

1. Sort the conventional power plant of following:

  1. Hydro
  2. Coal
  3. Nuclear
  4. None of these

Correct answer: 1


2. For same kilogram of fuel which of the following fuel can generate highest amount of energy:

  1. Coal
  2. Nuclear
  3. Wood
  4. Mineral gas

Correct answer: 2


3. Which one is not a conventional source of power generation:

  1. Wind
  2. Hydro
  3. Coal
  4. Solar

Correct answer: 3


4. Globally the largest amount of power is generated from:

  1. Natural gas
  2. Coal
  3. Hydropower
  4. Nuclear

Correct answer: 2

Explanation: At present coal is responsible for 33% of total world power generation


5. Country with largest amount of proven coal reserves:

  1. USA
  2. India
  3. China
  4. Russia

Correct answer: 1


6. The term pulverized coal refers to:

  1. Heavy masses of solid coal
  2. Coal broken into fine particles
  3. Large slabs of coal
  4. Wood colored coal

Correct answer: 2


7. Country with largest reserves of natural gas:

  1. Qatar
  2. Iran
  3. Russia
  4. United States

Correct answer: 3. Russia

Russia holds 44.6 trillion m3 of proven natural gas reserves

Source: BP statistical review of world energy (2011)


8. In open cycle gas turbine the lower exhaust gas temperature tends to have:

  1. Lower efficiency
  2. Higher efficiency
  3. No impact of efficiency

Correct answer: 3


9. Single pelton turbine can be used for head upto:

  1. 500 m
  2. 1000 m
  3. 2000 m
  4. 4000 m

Correct answer: 2

Beyond 1000 m the fall should be divided into two sections and multiple Pelton turbines should be used

10. Boiling water reactor uses water as:

  1. Coolant
  2. Moderator
  3. Both of these
  4. None of these

Correct answer: 3

BWR or boiling water reactor utilizes ordinary water as both its coolant and moderator